zaterdag 7 augustus 2010

Dag 13 - Dag 2 in Parijs

Vanmorgen hebben we eerst uitgeslapen, ons gedoucht in een schone badkamer. Pas tegen een uur of elf zijn we op pad gegaan. Blijkbaar is zo’n lange treinreis ondanks dat we goed geslapen hebben toch wel vermoeiend. Na een iets langere wandeling dan normaal naar het metrostation (we moesten een halte verder omdat ze aan het werk zijn) zijn we richting Montmatre gegaan. In deze wijk ligt een heuvel van een meter of 85 hoog waar een grote kerk op staat.

Aan het begin van het pad richting de kerk stond een grote groep Afrikaanse mannen. Deze maakten armbandjes voor alle toeristen. Echter als het bandje af was moest er voor betaald worden. Wij hadden helemaal geen zin om een bandje te krijgen, maar het bleek moeilijk om ze af te schudden. Uiteindelijk hebben we beide een bandje voor samen drie euro genomen. Met gepaste tegenzin heb ik betaald. Eerst vroegen die mafkezen 12 euro. En gek genoeg waren er ook nog toeristen zat die er in trapten. Eigenlijk vinden we deze manier van handelen geen doen, maar ja voor 3 euro waren we van het gezeur af. Van bovenaf had je een fraai uitzicht over Parijs. Alleen de Eiffeltoren was niet te bekennen. Deze was verstopt achter een boom. De kerk zelf was niet echt bijzonder. De eerste kerk in Verona steekt nog steeds met kop en schouders boven de rest uit. De buitenkant was mooi, de binnenkant viel tegen. Het was er veel te druk en boven te warm. Terwijl we gewend waren dat kerken over het algemeen juist koel zijn. Boven op de heuvel lag ook nog een dorpje op zich. Het centrumpje was knus en er waren veel restaurantjes en toeristenwinkeltjes. Vervolgens zijn we met de metro naar het centrum gegaan. Gisteren hadden we de straat al gevonden waar normale winkels als H&M en C&A zitten. Het was inmiddels al ruim na de middag en we begonnen honger te krijgen. Hier heb je redelijk wat winkels waar je een belegd stokbrood kunt kopen tussen de 3,50 en 4,50 euro. Wij hadden er een van 3,50 met ham, kaas, tomaat en sla. Het was met z’n tweeën meer dan genoeg voor de lunch. Vervolgens zijn we met de metro naar het Louvre. De metro rijdt zo ongeveer het ondergrondse deel van het museum in. Via winkeltjes en een promenade kom je bij de ingang van het eigenlijke museum. Dit was in de buurt van de omgekeerde glazen piramide, die ook bekend is uit de film “Da Vinci Code”. Bij de ingang stond een bord waarop stond dat de toegang gratis was voor jongeren onder de 26 jaar en in bezit van een Europese identiteit. Wij zijn dus even binnen gaan kijken. Natuurlijk moesten we de Mona Lisa van Da Vinci bekijken. Hier was het dan ook heel erg druk. Meer mensen die dit HET werk van het museum vonden. Verder interesseerde ons de kunst niet gek veel, en zijn we vrij snel weer naar buiten gegaan. De buitenkant van het Paleis is wel mooi. Hier natuurlijk ook de normale glazen piramide, en nog een kleine Arc de Triomph.

Zo staan er op de Champ Élysée dus eigenlijk drie arc’s de triomph. De oude bij het Louvre, DE arc en één bij het zakencentrum. Allemaal liggen ze op een kaarsrechte lijn. Vanaf het park bij het Louvre zijn we weer naar het latijnse kwartier gegaan. Dit is het deel van Parijs waar veel restaurantjes zitten. Vandaag kwamen we bij de Griek terecht. Dees had kofta (soort gehakt) en ik had mousaka. Bijde geserveerd op een blad sla. Verder zat er een bolletje rijst bij en een gepofte aardappel. We werden binnengelokt met een kleine cocktail, en die was dan ook gratis. Het eten was erg lekker. Eens weer iets anders dan Turk (naja Indiaan) en Italiaan. Na het eten zijn we richting b&b gegaan. Even hebben we gerelaxt. Tegen negenen wilden we alsnog even de Eiffeltoren op. Helaas stond er rond zonsondergang nog steeds een rij van hier tot Tokio. We hadden geen zin om er op te wachten en besloten na een rondje door het park te hebben gelopen maar richting huis te gaan. Het was wel een mooi gezicht de verlichte Eiffeltoren in het donker. Uiteindelijk waren we tegen half twaalf weer op ons bed aanbeland. Wat er morgen op het programma staat weten we nog niet precies. Eerst eens bestuderen wat we nog niet hebben gehad, en leuk genoeg is om te doen. Morgen lezen jullie de laatste details in een nieuwe blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten